Onko nenääsi leijunut joskus tuoksu lapsuudesta? Minulla on kaksi vakiotuoksua, jotka ”kummittelevat” nenässäni aika ajoin. Toinen on tuoksu päiväkodista. Toinen lapsuus- tai paremminkin nuoruustuoksu muistui mieleeni tänään.

Olemme Vesan kanssa ilmoittautuneet Finlandia-hiihtoon. Tuo 62 kilometrin taivallus hiihdetään Lahdessa 21.2. Sitä silmällä pitäen olemme aloittaneet kisaan valmistautumisen. Eli käytännössä olemme molemmat käyneet tasan kaksi kertaa hiihtämässä. … jep, jep, näyttää tosi hyvältä.

Tänään tempaisin ylleni vanhan lämmittelypuvun (sen, mikä on yleensä kisakireän hiihtopuvun päällä) vuosimallia -92. Puku mahtui päälle, vaikka takapuolesta vähän kiristikin. Se ei menoa haitannut, paitsi alamäkien muna-asennossa ihan vähän. Pääasia, ettei revennyt. Niinkin on joskus käynyt, vaikkakaan ei ladulla. Tutuimmat tunnistavat lämmittelypuvun selkämainoksesta ”Kesport, Kouvola”. Olen ollut joskus pro, joskus kauan sitten.

Ladulle kävellessäni tungin käden taskuun, josta yllättäen löytyi ikivanha purkkivoide. Voiteesta ei ollut juuri mitään jäljellä – paitsi hiihdon tuoksu.  Hiihtelin noin kympin lenkin ja mietiskelin matkan varrella syntyjä syviä. Mietin, kuinka monta kilometriä olen nuoruudessani hiihtänyt ja mitä olen silloin miettinyt. Lopetin hiihtämisen aikoinaan, koska kyllästyin yksinäisiin tunteihin ja loputtomiin latu-uriin. Nykyään osaisin arvostaa niitä ihan eri tavalla…. tai sitten en. Ehkä paria kymmenen kilometrin lenkkiä ei voi verrata tuhanteen kilometriin vuodessa. Ja aikakin kultaa muistot.

Toinen hiihtoon liittyvä tuoksu on lämmin mehu. Se, jolla kisan jälkeen huuhdottiin limat alas kurkusta. Kaipaavakohan Kuituset ja kumppanit koskaan kisan jälkeen lämmintä mehua…?

Lauantai-iltana Vesa tuli lasten kanssa minua ladulle vastaan. Ilona oli rinkassa, Elmo sivakoi suksilla. Viimeisen suoran alussa Elmo innostui: ”Äiti, hiihdetään kilpaa!”. Ja niin teimme. Elmo voitti siteenmitalla. Illalla kerroin Italiassa leireilevälle Pepe-ukille pojan hiihtoinnosta. Mietimme molemmat, pitäisikö sukset polttaa saman tien.